Es freqüent que la gestió de la identitat digital dels fills suposi un conflicte entre progenitors separats, perquè un dels pares separats ha pujat alguna fotografia del fill o fills a les xarxes socials sense el consentiment de l’altre progenitor.
L’Agència Espanyola de Protecció de Dades estableix que per incorporar, publicar o realitzar qualsevol acte en xarxes socials, en relació a un menor de 14 anys, és necessari el consentiment del pare, la mare o tutor, essent suficient el consentiment d’un dels progenitors, sempre que la publicació no pugui considerar-se un fet transcendental per a la vida del menor.
No obstant això, es tracta d’una qüestió subjecta a Pàtria Potestat, per la qual cosa la negativa expressa per part d’un dels progenitors, hauria de ser suficient per evitar la publicació de les imatges d’un menor.
En cas que un progenitor publiqui imatges d’un fill menor en Internet i l’altre no ho vulgui, aquest haurà de comunicar la seva oposició a l’altre progenitor, de forma fefaent, i, si malgrat això continuen a Internet o segueixen publicant-se noves fotos, s’haurà d’anar a la via judicial, en exercici de la pàtria potestat, i sol·licitar al Jutge que requereixi a l’altre progenitor i/o faci el necessari perquè es retirin les imatges publicades i es prohibeixi publicar-ne de noves.
És important no obstant això valorar la importància de les publicacions abans d’anar als Tribunals, doncs aquests són conscients que moltes d’aquestes publicacions no tenen transcendència per al menor, bé pel contingut de les imatges, bé pel lloc o forma en què s’han penjat. L’oposició a les publicacions ha d’estar clarament fundada en la preservació dels drets del menor i no ser utilitzar-ho com a mitjà per continuar o iniciar una discussió amb l’ex parella, per qüestions que gens tenen a veure amb els interessos del fill.