Quan encara no hem paït la sentència del Tribunal Suprem de 9 de maig de 2013, ni les seves conseqüències jurídiques de les quals us vam parlar en el nostre darrer post (https://mfadvocats.com/data-clau-pels-afectats-per-clausules-sol-2112-hi-haura-sentencia-del-tjue/), de nou les hipoteques ens porten sorpreses en quant a abusos comesos per les entitats bancàries. La polèmica clàusula sòl ja no és l’única condició declarada pels tribunals com a abusiva per al consumidor. Darrerament haureu sentit a parlar d’un altre front que torna a omplir les pàgines dels diaris i telenotícies, que no es altre que les despeses de formalització dels préstecs hipotecaris.
Els bancs van obligar els consumidors a assumir les despeses de constitució de les hipoteques quan era el banc és el que els havia de pagar.
De quines despeses hipotecàries estem parlant?
- Factura del Registre de Propietat per a la inscripció de la hipoteca.
- Factura de la notaria corresponent a l’escriptura del préstec hipotecari.
- Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats al que es trobi subjecte l’escriptura hipotecària.
- Factura de la gestoria si la seva gestió era a petició del banc.
- Factura de taxació de l’immoble.
Per que us pugueu fer una idea, podem estar parlant d’imports mitjans d’entre 2000 i 4000 euros aproximadament en funció de la hipoteca, la quantitat i la Comunitat Autònoma on s’hagi signat, partint de preus de mercats mitjans.
Hem de tenir en compte que no és rellevant que el préstec hipotecari estigui pagat o no, es pot reclamar qualsevol tipus d’hipoteca. Les úniques condicions que influiran en la quantitat a rebre són l’any de constitució de la hipoteca i la ubicació de l’immoble ja que l’Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats varia segons la Comunitat Autònoma.
La Sentència del 23 de desembre del 2015 del Tribunal Suprem va considerar nul·les les clàusules relatives a les despeses d’obertura de les hipoteques per considerar-les abusives, obligant al banc a restituir les quantitats doncs solament li beneficien a ell. Si bé la sentència fa referència específica a les hipoteques del BBVA, la veritat és que en la pràctica totes les entitats bancàries compten amb clàusules molt similars i en totes es pot sol·licitar la nul·litat.
Els clients van contractar una hipoteca i van pagar les despeses de constitució com alguna cosa natural, sense saber que no els corresponia fer-ho. Amb l’agreujant, que molts, a més, han estat pagant de més o segueixen fent-ho sense ser conscients que el banc està vulnerant els seus drets com a consumidor en aplicar-los la clàusula sòl.
Amb la finalitat de recuperar els diners, la principal acció a exercitar als tribunals és la nul·litat de les clàusules abusives. Les accions de nul·litat exercitades són imprescriptibles, és a dir, no caduquen; per això no és rellevant que el contracte de préstec segueixi vigent o estigui ja amortitzat.
De la mateixa manera que succeeix amb la clàusula sòl, el consumidor ha d’instar els tribunals per aconseguir la nul·litat de les clàusules de formalització de la hipoteca.
Consulteu-nos sense cap mena de compromís per recuperar allò pagat de més.